Zorgondersteuning voor de eerste 36 levensmaanden

Suiker: pas op voor overconsumptie door baby’s en kinderen

Kinderen consumeren al jaren te veel suiker. Sappen, sauzen, gebak, compote… suiker zit in verschillende hoeveelheden verstopt in onze dagelijksevoeding. Het is zelfs aanwezig waar je het het minst verwacht!

Professionals praten erover: dankzij een onderzoek vanESPGHAN (European Society for Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) maken we samen met jou de balans op!

Om het volledige artikel te lezen: hier

Inhoud :

Inhoudsopgave

Wat is suiker?

Dit lijkt misschien een absurde vraag, maar het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten suiker. Specialisten hebben het over natuurlijke suikers en vrije suikers.

In de categorie natuurlijke suikers kunnen we :

  • Enkelvoudige koolhydraten (of snelle suikers) die voorkomen in geraffineerde witte suiker, melk en bepaalde zuivelproducten, maar ook in fruit.
  • Complexe koolhydraten (of langzame suikers) die je terugvindt in bepaalde granen (brood, pasta, rijst, enz.) of sommige verse groenten (wortelen, selderij, pompoen, enz.) en gedroogde groenten.

De vrije suikers zijn :

    • Van nature aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen, zoals honing, siropen (ahorn, agave…) en vruchtensappen.
    • Overal in onze dagelijkse voeding toegevoegd door fabrikanten (= geraffineerde suikers): dranken, babyvoeding, koekjes, ontbijtgranen, gearomatiseerde (of niet-aromatiseerde) babymelk, enz.

    Deze vrije suikers worden eruit gepikt als we het hebben over de schadelijke effecten van suiker en alle daarmee gepaard gaande pathologieën.

De impact van overconsumptie van suiker op ons lichaam

Het Franse agentschap voor gezondheidsveiligheid(Anses) onthulde in juni 2019 dat 75% van de kinderen tussen 4 en 7 jaar elke dag te veel suiker consumeren. Er is zelfs sprake van dat baby’s en kinderen verslaafd raken aan suiker, dat een soort drug aan het worden is. Suiker heeft een opwekkend en oppeppend effect. Als kinderen suiker binnenkrijgen, voelen ze de effecten, maar zodra de suiker de bloedsomloop verlaat, willen ze dat prettige gevoel terug. Deze verslaving heeft uiteraard schadelijke gevolgen voor het lichaam op korte en lange termijn.

Zichtbaar :

  • Verschijnen van gaatjes en tanderosie
  • Gewichtstoename, overgewicht of obesitas
  • Stemmingsstoornissen, overprikkelbaarheid
  • Geheugenproblemen, verminderde concentratie

Nog verraderlijker:

  • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
  • Spijsverteringsstoornissen: chronische diarree, winderigheid, buikpijn, groeiafwijkingen, opgeblazen gevoel
  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2
  • Verandering in voedingsinname
  • Verminderd gevoel van verzadiging

Het is mogelijk om de voedselvoorkeuren van je kind te beheren!

Het is belangrijk om te onthouden dat baby’s en kinderen een aangeboren aantrekkingskracht hebben op zoet voedsel.

Je kind leert zijn of haar voedselvoorkeuren al heel jong. Eetgewoonten en -gedrag worden al heel vroeg aangeleerd. Kinderen houden ze hun hele leven. De keuze van het voedsel hangt voornamelijk af van de cultuur, maar ook van de invloed van de ouders. Daarom is het noodzakelijk dat jullie, de ouders, je kind leren om alles te eten. Kinderartsen raden ook aan om met groenten te beginnen. Door te beginnen met groenten in plaats van fruit (dat een zoete smaak heeft) kan je kind wennen aan een andere smaak dan suiker (waar het zich van nature toe aangetrokken voelt) en daardoor verschillende soorten voedsel gemakkelijker accepteren. Geraffineerde suikers moeten vooral zoveel mogelijk worden vermeden vanaf de vroege kinderjaren.

Punt voor borstvoeding:

Het bleek dat kinderen die borstvoeding kregen al op jonge leeftijd meer bereid waren om nieuwe smaken uit te proberen dan kinderen die zuigelingenmelk kregen (die vaak zoet van smaak is). Omdat moedermelk variaties in smaak heeft, zijn baby’s eerder geneigd om verschillende soorten voedsel te eten als ze ouder zijn.

ESPGHAN-aanbevelingen

We stellen ons de vraag: moet suiker verboden worden in het dieet van kinderen? En het antwoord is duidelijk NEE! Koolhydraten zijn de brandstof die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Het is echter belangrijk om de consumptie van vrije suikers te beperken.

Tijdensde kindertijd wordt een hoge suikerinname vaak geassocieerd met twee maaltijden: ontbijt en middagthee. Daarom moedigt Anses kinderen aan om ontbijtgranen, koekjes, vruchtensappen en gezoete dranken te vervangen door andere voedingsmiddelen die kwalitatief interessanter zijn, zoals suikervrije zuivelproducten of andere calciumrijke voedingsmiddelen, evenals vers (d.w.z. onbewerkt) fruit en noten”. Suiker moet als hoofdgerecht worden gegeten en niet als tussendoortje.

Aanbevolen maximale dagelijkse inname van vrije suikers (< 5% van de energie-inname) volgens leeftijd.

Valse vrienden herkennen

Helaas vereist de Europese regelgeving niet dat er een etiket moet worden aangebracht waarop de aanwezigheid van geraffineerde suikers in voedingsmiddelen voor zuigelingen en kinderen wordt vermeld. Het is dus moeilijk voor ouders om te weten waar ze op moeten letten! Het is dus belangrijk om zelf te controleren hoeveel suiker er in een bepaalde hoeveelheid van elk voedingsmiddel zit.

Hier zijn een paar valse vrienden die te vinden zijn in het dagelijkse dieet van onze kleintjes:

  • Vruchtensappen: Of ze nu 100% puur sap zijn of uit concentraat, ze bevatten tussen de 24 en 88 gram suiker, oftewel 4 tot 14 vierkantjes suiker per 2 glazen (oftewel 500ml) drank. Kies dus voor vers fruit, dat veel minder suiker bevat.
  • Potjes, compotes en gearomatiseerde melk voor kinderen: Een recente studie van de WHO veroordeelde de buitensporige hoeveelheid suiker en zoetstoffen in babyvoeding. Geef de voorkeur aan zelfgemaakte producten of controleer de etiketten op voedingswaarde-informatie.
  • Agavesiroop of -nectar: De agaveplant bevat van oorsprong veel gezonde bestanddelen. De vorm waarin het wordt verkocht ondergaat echter een hittebehandeling (raffinageproces) die alle gezondheidsvoordelen vernietigt. De uiteindelijke vorm van agave nectar wordt een zeer zoete siroop die schadelijk is voor het lichaam. Het kan worden gevonden in zoetstoffen, bepaalde voedingsmiddelen en voedingssupplementen voor kinderen.

Overconsumptie van suiker door kinderen blijkt een reëel probleem te zijn in de huidige samenleving, waarover gezondheidsdeskundigen zich zorgen maken. Maar suiker uit hun dieet bannen is niet de oplossing. In feite zijn er goede en slechte suikers die moeten worden geïdentificeerd, zodat de consumptie ervan kan worden verminderd. De beste oplossing is om je kinderen kennis te laten maken met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen en de voedingswaarde-etiketten zorgvuldig te controleren.

Voor meer informatie is hier een video om je te helpen de samenstelling en hoeveelheden suikers in babyvoeding te begrijpen:

Verwante producten

Calmosine Tandpijn

Kalmerende gelei om het ongemak van doorkomende tandjes op natuurlijke wijze te verlichten en het doorkomen van de eerste tandjes te vergemakkelijken.

Lees meer

Geschreven door :

Deel op