Zorgondersteuning voor de eerste 36 levensmaanden

Welk dieet moet ik volgen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap komt het onderwerp voeding voor zwangere vrouwen vaak ter sprake! Moeders hebben veel vragen. De eerste is heel eenvoudig: wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap? In dit artikel helpen we je ervoor te zorgen dat je maaltijden geen beproeving worden tijdens deze 9 maanden!

Inhoud :

Inhoudsopgave

Waarom goed eten tijdens de zwangerschap?

De voeding van een zwangere vrouw voorziet haar ongeboren baby van alle elementen die het nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. Vrouwen die gezond eten tijdens de zwangerschap dragen daarom bij aan de goede gezondheid van hun ongeboren baby. Ze voelen zich ook minder moe en futloos gedurende de dag. De zwangerschap verloopt soepeler en ze zijn minder vatbaar voor zwangerschapsdiabetes of kunnen het beter onder controle houden als ze het hebben.

Eten voor twee

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen “eten voor twee”. Maar dat betekent niet dat ze twee keer zoveel moet eten. Helaas betekent het wel dat ze twee keer zo goed moet eten en vooral moet letten op de kwaliteit van het voedsel dat ze eet. In tegenstelling tot wat je zou denken, neemt de caloriebehoefte van een vrouw tijdens de zwangerschap niet significant toe. Ze zijn aan het begin van de zwangerschap praktisch hetzelfde en nemen in de loop van de 9 maanden geleidelijk toe. Een zwangerschap vraagt dus niet om een bepaald dieet, maar gewoon om een evenwichtig dieet.

Ons advies over goed eten tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om drie maaltijden per dag te eten, met twee of drie tussendoortjes. Door gedurende de dag regelmatig te eten , kun je energiedalingen voorkomen.

Je moet ook diëten of voedseltekorten vermijden (behalve voedingsmiddelen die niet worden aanbevolen) om je gewicht te veel onder controle te houden, omdat dit de ontwikkeling van je baby kan schaden en kan leiden tot tekorten voor jou en je baby.

Neem de tijd om goed naar de etiketten op je voedingsmiddelen te kijken. Daarop kun je controleren of bepaalde “risicovoedingsmiddelen” gepasteuriseerd of steriel zijn. Als dat zo is, kun je ze zonder zorgen eten.

Snacken is toegestaan, maar vermijd altijd overdaad! Natuurlijk mag je genieten … maar niet altijd!

Wat zijn de belangrijke innames tijdens de zwangerschap?

Zwangerschapsvoeding moet gevarieerd, evenwichtig en redelijk zijn. Het is belangrijk om niet te veel te eten, maar ook om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen die kunnen leiden tot complicaties voor zowel moeder als baby.Voeding tijdens de zwangerschap moet daarom gebaseerd zijn op een zeker evenwicht tussen de verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor moeder en kind.

Wees gerust, je hoeft je eetpatroon niet helemaal om te gooien! Je zult tijdelijk afscheid moeten nemen van voedingsmiddelen en dranken die niet worden aanbevolen voor zwangere vrouwen, maar verder kun je alles in redelijke hoeveelheden eten (vlees, vis, eieren, zetmeelrijke voedingsmiddelen, zuivelproducten, groenten en fruit).

Folaten of vitamine B9

Folaten (of vitamine B9) worden niet door het lichaam aangemaakt. De inname van foliumzuur (of vitamine B9) vanaf het begin van de zwangerschap is echter essentieel voor de goede ontwikkeling van het embryo en de foetus. Vitamine B9 heeft namelijk invloed op de weefselsynthese, de groei van bloedcellen en zenuwcellen en op het immuunsysteem van de aanstaande moeder. Het kan ook worden aangevuld tijdens de preconceptieperiode.

Folaten zitten vooral in groene groenten (broccoli, sla, spinazie, andijvie), fruit (meloen, lychees), volkoren granen en bepaalde kaassoorten. Het is echter belangrijk om te weten dat foliumzuur niet hittebestendig is. Bewaar je eten dus in de koelkast en eet het rauw of licht gekookt (zorg ervoor dat je het eerst wast).

Groenten en fruit

Groenten en fruit vormen de helft van het voedsel dat je elke dag moet eten. Ze voorzien je van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C (dat ijzer bindt), vezels, mineralen en water!

Varieer zoveel mogelijk met je bereidingswijzen (stomen, bakken) en de kleuren van je eten om je bord te diversifiëren! En neem altijd de tijd om je groenten en fruit goed schoon te maken voordat je ze eet.

Eiwitrijke voedingsmiddelen

Eiwitrijke voeding levert eiwitten, verschillende soorten vitaminen, omega 3 en 6, en mineralen zoals calcium, vitamine D en vitamine B12.

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en vernieuwing van weefsels. Ze spelen ook een rol bij de ontwikkeling van de baarmoeder en de opbouw van de botten en spieren van de baby.

Deze familie van voedingsmiddelen omvat: kikkererwten en andere peulvruchten, granen, vlees, vis, eieren, zuivelproducten, pinda’s, tofu, enz.

Deze voedingsmiddelen zouden elke dag een kwart van je bord moeten uitmaken.

Koolhydraten en lipiden

Koolhydraten, waaronder glucose, leveren deenergie die baby elke dagnodig heeft.

Langzame suikers zijn de favoriete voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap : granen, brood, pasta, rijst, peulvruchten, enz. Pas echter op voor supermarktkoekjes en -gebakjes die grote hoeveelheden snelle suikers en vet bevatten. Maak in plaats daarvan uw eigen gebak.

Langzame suikers zouden elke dag een kwart van je bord moeten uitmaken.

Lipiden zijn essentieel tijdens de zwangerschap. Ze zorgen voor het transport van vitamines (A, D, E en K) en helpen bij de opbouw van het zenuwstelsel van de baby.

Het is belangrijk om je vetbronnen te variëren, zodat je verschillende soorten vet hebt. Gebruik dus minstens twee verschillende oliën als je kookt (olijf, koolzaad, zonnebloem, enz.). Je kunt ook boter en vette vis (zalm, sardientjes, enz.) eten, maar altijd met mate.

IJzer

IJzer is een van de elementen die essentieel zijn voor de aanmaak van bloedcellen. Aan het begin van de zwangerschap zijn de reserves van de moeder echter vaak laag door de verhoogde opname van ijzer, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Om bloedarmoede te voorkomen, is het aan te raden om ijzerrijk voedsel te eten. Deze kunnen bloedarmoede helpen voorkomen. Dierlijk ijzer wordt het gemakkelijkst door het lichaam opgenomen: orgaanvlees (behalve lever), vlees en vis. Andere voedingsmiddelen zoals groene groenten (bonen, spinazie, broccoli) bevatten ook ijzer, maar worden veel minder gemakkelijk opgenomen.

Vitamine D en calcium

Vitamine D maakt de opname van calcium mogelijk, wat essentieel is voor de mineralisatie van de botten en tanden van baby’s.

Om aan je calciumbehoefte te voldoen is één zuivelproduct per maaltijd voldoende. Als je kaas eet, zorg er dan voor dat het gepasteuriseerd is.

Als je geen zuivelproducten eet, moet je weten dat sommige planten ook een belangrijke bron van calcium zijn en beter door het lichaam worden opgenomen dan melk. Voorbeelden hiervan zijn koolsoorten (kool, bloemkool, broccoli, etc.), peulvruchten en noten (witte bonen, amandelen, hazelnoten, etc.), zeewier (kombu, zeesla, wakame, etc.) en aromatische kruiden (peterselie, tijm, munt, etc.).

In tegenstelling tot calcium wordt vitamine D spontaan aangemaakt wanneer de huid in contact komt met de zon. Wees echter voorzichtig met blootstelling, want er bestaat een risico op het ontwikkelen van een zwangerschapsmasker. Maar bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, vette vis en magere zuivelproducten zijn ook een bron van vitamine D. Vitamine D is echter vaak onvoldoende om aan de zwangerschapsbehoeften te voldoen. Daarom is het mogelijk, en vaak ook het geval, om vitamine D-supplementen te nemen op advies van een arts.

Hoe zit het met voedingssupplementen?

Tijdens de zwangerschap willen sommige moeders voedingssupplementen nemen om tekorten te voorkomen en vooral om ervoor te zorgen dat de baby alles krijgt wat hij nodig heeft. Ze zijn echter niet altijd nodig. Een gevarieerde voeding kan volstaan om te voorzien in alles wat jij en je baby nodig hebben. Vraag dus medisch advies voordat je ze neemt.

Medicinale supplementen zijn anders dan voedingssupplementen. Ze worden gebruikt om tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen (vitamine B9, D, calcium, ijzer, enz.). Ze vereisen ook medisch advies en een recept.

Een evenwichtige voeding met een voorkeur voor kwaliteitsvoeding heeft dus een invloed op je zwangerschap. Gezonde, regelmatige voeding helpt om futloosheid en vermoeidheid, een van de meest voorkomende zwangerschapsklachten, te verminderen. Alles wat je moet weten over zwangerschapspijn per trimester

Wat zijn de dieetziekten tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen gevoelig zijn voor voedselvergiftiging. Deze kunnen leiden tot misvormingen bij de pasgeborene, vroegtijdige bevalling of miskraam. Voordat we in detail ingaan op deze 3 risico’s op voedselvergiftiging, is het belangrijk om drie regels te onthouden waarmee je een van deze 3 ziekten kunt voorkomen: Koken, pasteuriseren en steriliseren. Als je voedsel goed gekookt, gewassen, gesteriliseerd of gepasteuriseerd is, kun je het zonder zorgen eten.

Salmonellose

Salmonellose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door salmonellabacteriën. Deze bacteriën komen voor in de darmen van gewervelde dieren. Deze bacteriën komen daarom voor in kaas, vleeswaren, melk, rauwe eieren en rauwe vis.

Toxoplasmose

La Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die zich vastzet in het vlees, de grond en het spijsverteringsstelsel van een kat. Als je niet immuun bent voor toxoplasmose, kun je het risico op besmetting tot een minimum beperken door een paar eenvoudige regels te volgen.

Listeriose

Listeriose wordt veroorzaakt door eenzeer resistente bacterie die wijdverspreid is in het milieu en kan leven in water, grond of planten. De bacterie kan dus zowel in plantaardig als in dierlijk voedsel voorkomen. De bacterie is bestand tegen kou en kan zich daarom ontwikkelen in voedsel dat in de koelkast wordt bewaard. Hij wordt echter vernietigd tijdens het koken.

Voorzorgsmaatregelen tijdens de 9 maanden durende zwangerschap

Hier volgt een niet-uitputtende lijst vanvoedingsmiddelen en gewoonten die je moet vermijden tijdens de zwangerschap:

  • Rauwe of nauwelijks gekookte eieren of bereidingen die eieren bevatten
  • Rauwe en ongepasteuriseerde zuivelproducten
  • Zachte en halfzachte kazen, evenals blauwe, feta en geitenkaas.
  • Rauwe vis en zeevruchten (schelpdieren) en gerookte vis.
  • Koude vleeswaren en patés.
  • Bereide of industriële gerechten die vaak te vet, zoet of zout zijn
  • Producten verrijkt met fytosterolen (margarine…) niet aanbevolen tijdens de zwangerschap
  • Vette vis (zalm, zwaardvis, tonijn, enz.) moet in zeer kleine hoeveelheden worden gegeten, omdat deze kwik kan bevatten, dat schadelijk is voor de foetus.
  • Voedingsmiddelen op basis van soja moeten in kleine hoeveelheden worden gegeten, omdat ze fyto-oestrogenen bevatten.
  • Lichte voedingsmiddelen: frisdrank, yoghurt, boter, enz.
  • Lever wordt ook niet aanbevolen voor zwangere vrouwen vanwege het vitamine A-gehalte.
  • Alcohol en tabak verbieden (zeer ernstige gevolgen voor de foetus)

Het is waar dat zwangerschap gepaard gaat met beperkingen en verboden voedingsmiddelen, maar het is niet nodig om een streng dieet te volgen! Een gezond, gevarieerd zwangerschapsdieet volstaat vaak om te voldoen aan de dagelijkse voedingsbehoeften van mama en baby. Liefhebbers van sushi of goede wijn moeten negen korte maanden wachten, maar het is het wachten waard!

Verwante producten

Calmosine Tandpijn

Kalmerende gelei om het ongemak van doorkomende tandjes op natuurlijke wijze te verlichten en het doorkomen van de eerste tandjes te vergemakkelijken.

Lees meer

Geschreven door :

Deel op