Zorgondersteuning voor de eerste 36 levensmaanden

Spijsvertering

Aan de slag met voedingsdiversificatie: ons advies en de belangrijkste stappen!

Dieetdiversificatie is een prachtige en belangrijke fase in het leven van baby’s en hun ouders. Het is een tijd waarin baby de kans krijgt om nieuwe smaken te ontdekken en een breed scala aan voedingsmiddelen te ontdekken (naast moedermelk of zuigelingenvoeding, die natuurlijk de basis van zijn voeding blijft). In dit artikel vind je de belangrijkste stappen om een zo goed mogelijke start te maken met de diversificatie van voeding en praktisch advies voor een soepele overgang naar een zogenaamd “vast” dieet.

Inhoud :

Inhoudsopgave

Wanneer kun je beginnen met het diversifiëren van je voeding?

We raden aan om te beginnen met voedingsdiversificatie tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden, een periode die bekend staat als het “tolerantievenster”. Dit stelt je onder andere in staat om je baby een breed scala aan smaken aan te bieden, allergenen te introduceren en het voedingsassortiment van je baby zo veel mogelijk te verbreden. Op deze leeftijd bieden we aan en krijgt de baby. Dit is een periode van ontdekken en we dwingen een kind nooit. Als je het dieet van je baby begint te diversifiëren, is het belangrijk om zijn signalen van verzadiging te respecteren, omdat hij op deze leeftijd een uitstekend zelfregulerend vermogen heeft. Laat hem zelf bepalen hoeveel hij eet en dwing hem niet om zijn tussendoortje op te eten. Etenstijd is een positieve en aangename ervaring voor je baby, zonder druk.

Elk kind is uniek, dus vertrouw op jezelf en vertrouw op je kind.

Het belang van borst- of zuigelingenmelk

Zelfs nadat je bent begonnen met diversifiëren, blijft moedermelk of flesvoeding het belangrijkste voedsel voor je baby totdat hij 12 maanden oud is (minimaal 500 ml). Melk levert essentiële voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling van je kind. Daarom raden we je aan om door te gaan met borstvoeding of zuigelingenvoeding tot je baby minstens één jaar oud is, terwijl je geleidelijk andere voedingsmiddelen introduceert.

De geleidelijke introductie van voedingsmiddelen

Constipatie bij baby’s is een onderwerp waar ouders zich vaak zorgen over maken, vooral als hun baby huilt en huilt vanwege spijsverteringsproblemen. Hoewel de stoelgang van je kleintje kan variëren in frequentie en textuur, is het essentieel om bepaalde symptomen te herkennen die wijzen op een probleem met de stoelgang. Hoe kun je constipatie bij een baby herkennen en verlichten? Ontdek al ons advies in deze complete gids!

Allergenen update

Het wordt nu aanbevolen om voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze veelvoorkomende allergenen bevatten tussen de 4 en 6 maanden te introduceren. Deze nieuwe aanpak is ontworpen om het risico te verminderen dat baby’s voedselallergieën ontwikkelen. Hier zijn een paar aanbevelingen om met een gerust hart allergenen te introduceren in het dieet van je baby:
We raden aan om ze één voor één te introduceren: wanneer je begint met het introduceren van allergenen, is het aan te raden om dit één voor één te doen, in kleine hoeveelheden en bij voorkeur rond lunchtijd, om mogelijke reacties te identificeren.

Je baby in de gaten houden: Wanneer je allergenen introduceert, moet je je baby goed in de gaten houden om eventuele bijwerkingen op te sporen. Als je tekenen van een allergische reactie opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk je kinderarts of verwijzend arts.

We bieden ze aan vanaf het begin van de diversificatie, en regelmatig: we maken gebruik van het tolerantievenster om veelvoorkomende allergenen (die aangifteplichtig zijn) te introduceren, zoals pinda’s, sesam, noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, enz.), eieren, melk, tarwe (gluten), selderij, lupinen, mosterd, vis en andere schaaldieren.

Focus op voedingsmiddelen met een hoog risico

Er moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen tijdens het diversifiëren van voeding, omdat sommige voedingsmiddelen niet geschikt zijn voor peuters, in het bijzonder :

  • Kleine, ronde, harde voedingsmiddelen die niet geplet kunnen worden, zoals noten, pinda’s, cherrytomaatjes en/of druiven. Ze moeten niet in hun geheel worden gegeten, maar in een gladde puree vanwege het risico op verstikking.
  • Voor hun gehalte aan verontreinigende stoffen,

● Producten op basis van chocolade, die beperkt moeten worden vanwege hun nikkelgehalte
● Vis die waarschijnlijk methylkwik bevat (beperken: zoetwater roofvissen, vermijden: zwaardvis, marlijn, lamprei of haai)

  • Voor hun microbiologische risico :

● honing voor baby’s jonger dan één jaar.

En voor kinderen van 0 tot 5 jaar:

vis, schaaldieren en alle rauwe, ondergekookte of gerookte vleessoorten (elk vleesproduct dat aan baby wordt aangeboden - vlees, vis, ei - moet door en door gaar zijn).
rauwe melk en producten op basis van rauwe melk zoals kaas, met uitzondering van geperste gekookte kazen die meer dan 6 maanden gerijpt zijn: Gruyère, Comté, Parmezaan, etc.
● rauwe eieren en rauwe of onvoldoende gekookte producten op basis van eieren (zoals chocolademousse en/of zelfgemaakte mayonaise).

Het begin van de diversificatie van voeding is een spannende en belangrijke fase voor je baby. Door deze aanbevelingen op te volgen, kun je een soepele overgang maken naar een gezinsvoeding vanaf de leeftijd van 12 maanden. De diversificatie van de voeding is een kans om goede eetgewoonten aan te moedigen en bij te dragen aan de gezonde ontwikkeling van je kind. Profiteer van deze periode om samen met je baby nieuwe smaken en texturen te ontdekken! Neem bij twijfel contact op met je kinderarts of een kinderdiëtist voor individueel advies op maat over de voeding van je kind.
Op het platform Ma Petite Assiette is een team van diëtisten beschikbaar om je te ondersteunen tijdens deze belangrijke fase.

Bronnen :

Verwante producten

Calmosine Tandpijn

Kalmerende gelei om het ongemak van doorkomende tandjes op natuurlijke wijze te verlichten en het doorkomen van de eerste tandjes te vergemakkelijken.

Lees meer

Geschreven door :

Deel op