Décoration plante 1 Décoration plante 2
BABY SLAAPT ONRUSTIG: EEN REDEN TOT BEZORGDHEID? 0-1 JAAR cover

BABY SLAAPT ONRUSTIG: EEN REDEN TOT BEZORGDHEID? 0-1 JAAR

Morgane Berthelot

30.05.2023

De slaap van een baby is niet alleen rozengeur en maneschijn! Zuigelingen wisselen niet zelden fases met zeer goede slaap af met periodes waarin hun nachten onrustiger zijn. Het is echter belangrijk om waakzaam en oplettend te zijn om snel te kunnen reageren als zo’n tijdelijke problemen uitgroeien tot echte slaapstoornissen.

Vanaf welke leeftijd moet een baby doorslapen?

Deze vraag wordt vaak gesteld, maar blijft controversieel! Alle ouders vragen het zich af en anders zal iedereen in hun omgeving er wel naar vragen. Een maand vol onderbroken nachten kan een eeuwigheid lijken, en stress en vermoeidheid maken dat alleen maar erger. Het is echter volkomen normaal dat pasgeborenen moeite hebben om de hele nacht door te slapen. Ze kunnen nog geen onderscheid maken tussen de dag en de nacht en slapen 17 tot 20 uur per dag in zeer korte slaapcycli. Ze worden wakker om te eten en vallen dan weer in slaap.

Naarmate ze groter worden, zullen ze steeds langer wakker zijn … maar dat kan ook ’s nachts het geval zijn. Moeilijk voor de ouders, maar absoluut niet zorgwekkend bij de baby! Extreme bezorgdheid heeft dus weinig zin als een zuigeling van 3 maanden nog regelmatig wakker wordt. Natuurlijk kennen we allemaal wel ouders die vol trots verkondigden dat hun kleintje ’s nachts al doorsliep zodra ze de kraamafdeling hadden verlaten. Wees gerust, dat geldt niet voor de overgrote meerderheid van de kinderen. Onnodige druk en grote zorgen zijn dus zinloos.

De oorzaken van onrustige slaap

Een onrustige slaap kan veel oorzaken hebben, maar neem eerst de onderstaande punten door voordat u zich zorgen gaat maken:

 

Baby krijgt tandjes

Doorkomende tandjes zijn niet alleen een beproeving voor de baby, maar ook voor de rest van het gezin, want het is niet ongewoon dat ze de slaap van een kind ernstig verstoren. Daar bestaat geen wondermiddel voor, u moet het de baby gewoon zo aangenaam mogelijk maken en … wachten tot het voorbij is!

 

Scheidingsangst

Rond de leeftijd van 8 of 9 maanden worden baby’s zich ervan bewust dat zij individuele personen zijn en ze vinden het soms erg moeilijk om hun ouders te verlaten om naar bed te gaan. Bedtijd wordt dan een lastig moment.

 

Moeilijke spijsvertering

De eerste maanden kan het onvolgroeide spijsverteringsstelsel van de baby pijn veroorzaken. Darmgassen, krampjes en buikpijn komen heel vaak voor. Hetzelfde verschijnsel kan zich voordoen wanneer wordt gestart met vast en nieuw voedsel.

 

Baby is ziek

Een verkoudheid, een oorontsteking … allemaal kwaaltjes die een onmiddellijke impact hebben op de slaap van de baby.

 

Een leerproces

Rollen, zitten, lopen of de eerste woordjes zijn allemaal belangrijke stappen in de ontwikkeling die de slaapkwaliteit bij uw baby kunnen beïnvloeden.

 

Baby heeft u nodig

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar baby kan ’s nachts wakker worden en uw aanwezigheid gewoon vragen omdat hij u nodig heeft. Hij wil gerustgesteld, geknuffeld en getroost worden. Het is dan belangrijk om aan zijn behoeften te voldoen en aan zijn zijde te staan, ook al weegt de vermoeidheid zwaar.

 

Een gebeurtenis binnen het gezin

Ook al kan baby nog niet rationeel vatten wat er om hem heen gebeurt, toch voelt hij alles aan. Een verhuizing, moeilijkheden tussen zijn ouders, verlies van een baan, ziekte: het kan allemaal een invloed hebben op zijn slaap.

Baby slaapt slecht: wanneer moet u zich wel zorgen maken?

Als u bovenstaande oorzaken al kunt uitsluiten, dan kunt u makkelijker een onderscheid maken tussen normale, tijdelijke slaapstoornissen en pathologische stoornissen. Bespreek dit gerust met uw kinderarts of een slaapspecialist voor advies. Soms volstaat een klein detail of een verandering in de routine al om alles op te lossen.

 

Wees echter alert in volgende gevallen:

  • Baby huilt enorm veel, maakt veel geluidjes met zijn mond, wriemelt veel en lijkt minder ongemak te hebben in een verticale houding? Dit zou GOR (gastro-oesofagale reflux) kunnen zijn. Raadpleeg meteen uw kinderarts.
  • Het slaaptekort van de baby beïnvloedt zijn gedrag overdag: hij lijkt moe, lusteloos, verliest zijn belangstelling voor zijn speelgoed en is prikkelbaar. Het is dus belangrijk om het probleem snel te verhelpen.
  • Controleer of de slaapproblemen niet worden veroorzaakt door een ziekte of zelfs een behandeling (met name cortisone verhoogt de alertheid enorm).
  • Baby is meer dan 4 of 5 van de 7 nachten meer dan 20 minuten aan één stuk door wakker.
  • Baby raakt niet meer alleen terug in slaap en een van zijn ouders moet hem lange tijd wiegen.
  • De slaapproblemen van de baby duren al meer dan drie maanden.

Wat te doen wanneer baby slecht slaapt?

Ouders moeten niet ongerust zijn: het is volkomen normaal om moe en uitgeput te zijn en moeite te hebben om met het slaaptekort om te gaan. En het is ook heel begrijpelijk (en zelfs aangeraden!) om hulp te vragen. Door een bezoek met uw baby aan de kinderarts kunt u eerst en vooral een medische oorzaak uitsluiten. Wacht geen jaar met die raadpleging. Het is niet normaal dat een baby van 10 maanden nog om de twee uur wakker wordt. Het kan ook heel nuttig zijn om een slaapspecialist te raadplegen, die u misschien beter kan helpen. Hij of zij kan u na een grondige bespreking van de slaap van uw kind advies geven voor een nieuw slaapritueel.

Ook al zijn deze slapeloze nachten vermoeiend, houd in uw achterhoofd dat deze periode in de eerste kinderjaren ontzettend kort is. Luister naar uzelf en vraag zeker hulp als u het gevoel hebt dat u de situatie niet meer onder controle hebt. Uw baby zal heel binnenkort rustig slapen … en u ook! Beloofd.

Was dit nuttig advies? Deel het met vrienden en familie!

Wij streven ernaar dat de planten gebruikt in de samenstelling van onze producten, geteeld en geoogst worden door geëngageerde landbouwers die een aanpak hebben van kwaliteit en respect voor het milieu.