Décoration plante 1 Décoration plante 2
DE 7 GEHEIMEN VAN SUCCESVOLLE BORSTVOEDING cover

DE 7 GEHEIMEN VAN SUCCESVOLLE BORSTVOEDING

Morgane Berthelot

31.05.2023

Lactatiekundige Myriam Panard begeleidt al meer dan 15 jaar toekomstige en jonge ouders bij hun borstvoedingsavontuur. Op basis van haar ervaring reikt Myriam Panard u 7 geheimen aan om u te helpen van de borstvoeding een succesverhaal te maken.

Het is belangrijk dat de mama’s nog voor hun komst naar de materniteit de touwtjes in handen hebben, zelf kunnen beslissen en vertrouwen hebben in de borstvoeding:

  • Elke vrouw is biologisch voorbestemd om haar baby borstvoeding te geven
  • Elke baby rekent van nature op de borst

Eerste geheim: Wees vastberaden en heb vertrouwen in uzelf

Wees vastberaden, geïnformeerd … Neem een verstandige en gemotiveerde beslissing. Zelfvertrouwen is essentieel om uw borstvoedingsavontuur te laten slagen. Ook kennis van de voordelen van moedermelk zal u helpen bij uw plannen. Stel gerust alle vragen die in u opkomen voordat uw baby er is: praat met en ontmoet andere mama’s.

Bereid u voor om de hindernissen te overwinnen en aarzel niet om andere mama’s aan te spreken als u eventueel moeilijkheden ondervindt. Bij problemen kunt u ook een beroep doen op een lactatiekundige. Laat de moed niet zakken tijdens deze borstvoedingsperiode waarin u zo kwetsbaar bent.

Tweede geheim: Ontdek de magie van huid-op-huidcontact

Als de omstandigheden het toelaten, dan wordt de baby na de bevalling best naakt op de naakte huid van de moeder gelegd. Huid-op-huidcontact is de beste overgang na de geboorte. Een pasgeborene voelt zich van nature het meest thuis op het lichaam van de moeder (of vader).

Huid-op-huidcontact houdt voor de baby een heleboel voordelen in. Het vermindert stress en regelt zijn temperatuur, hartslag, ademhaling en bloedsuikerspiegel. Tot slot draagt het ook bij tot de bacteriële kolonisatie van de huidflora.

Daarnaast is huid-op-huidcontact ook bevorderlijk voor de borstvoeding omwille van de afscheiding van oxytocine.

Derde geheim: Neem een comfortabele houding aan

Zoek een houding waarin u optimaal borstvoeding kunt geven. Er bestaan honderden houdingen die afgestemd zijn op de situatie, de lichaamsbouw van de mama en het comfort van de baby. Elke mama zal, naargelang haar ervaring, kiezen voor de houding die het best past bij haar en haar baby. Het belangrijkste is om de meest comfortabele houding voor u en uw baby aan te nemen.

Vierde geheim: Volg de aanwijzingen van de baby en niet de klok …

Elke mama leert haar baby te observeren en de tekenen te herkennen wanneer die wil drinken (bewegingen met de ogen, de lippen, de tong en het hoofd, onrustig gedrag, handen in de mond, schreeuwen en huilen).

Leg uw baby geen vaste voedingstijden op: elke moeder ontwikkelt samen met haar kind een eigen ritme. Hoe vaker de borsten “geleegd” worden, hoe sneller ze zich weer vullen!

Vijfde geheim: Vermijd fopspenen en flesjes

Het gebruik van een fopspeen tijdens de start van de borstvoedingsperiode kan ertoe leiden dat de baby minder goed zuigt aan de borst. Vermijd ook flesjes en opteer liever voor een borstvoedingshulpset (BHS). Zodra de melkproductie goed op gang is gekomen, kunt u starten met een flesje, liefst gevuld met uw eigen moedermelk.

Zesde geheim: Leer uw borsten masseren

Borstmassage is essentieel en moet deel uitmaken van de voorbereiding van mama’s vóór de geboorte. Het bevordert een snelle en minder pijnlijke zogvorming omdat het stuwing voorkomt. Elke toekomstige mama zou moeten leren hoe ze met de hand kan afkolven.

Zevende geheim: Vraag hulp want steun is cruciaal

Uw partner speelt een fundamentele rol bij de borstvoeding. Hij zorgt voor rust en zo weinig mogelijk bezoekers. Het is nuttig om ervaringen uit te wisselen en te delen. Lactatiekundigen kunnen u geruststellen en passende oplossingen helpen vinden. Doe gerust een beroep op hen …

TOT SLOT:

Borstvoeding is in de eerste plaats een leerproces. Het is natuurlijk. Vergelijk het met dansen: de eerste pasjes zijn aarzelend.

  • Maar met het juiste advies en oefening wordt het een leuke activiteit met emotionele momenten die voldoening schenkt.

U vindt er allerlei tips en informatie over borstvoeding.

Wij streven ernaar dat de planten gebruikt in de samenstelling van onze producten, geteeld en geoogst worden door geëngageerde landbouwers die een aanpak hebben van kwaliteit en respect voor het milieu.