Décoration plante 1 Décoration plante 2
FYTOTHERAPIE: WELKE PLANTEN BEVORDEREN DE BORSTVOEDING? cover

FYTOTHERAPIE: WELKE PLANTEN BEVORDEREN DE BORSTVOEDING?

Morgane Berthelot

31.05.2023

Zoals de etymologie van het woord al aangeeft, maakt fytotherapie het mogelijk om te behandelen (therapéia) met plantaardige middelen (phuton), dus planten. Het is de combinatie van moleculen in de planten die helpt om symptomen te bestrijden of bepaalde lichaamsfuncties te ondersteunen, zoals de melkproductie.

Geneeskrachtige planten worden traditioneel gebruikt in de vorm van kruidenthee en infusies. Door het warme water komen de wateroplosbare moleculen vrij, wat een waterig extract oplevert. Het gebruik van essentiële oliën wordt sterk afgeraden tijdens de borstvoedingsperiode.

Bij fytotherapie tijdens de borstvoeding rijst eerst de fundamentele vraag of de stoffen die worden ingeslikt of op de huid worden aangebracht, op een of andere manier ook in de melk terechtkomen. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat deze stoffen geen risico vormen voor de baby.

Geneeskrachtige planten met een heilzaam effect op de melkproductie

Van alle planten die traditioneel gebruikt worden om de borstvoeding te bevorderen, kan fenegriekzaad een positief effect hebben op de melkproductie wanneer eenmaal per dag een dosis van 1,8 gram wordt ingenomen in de vorm van poeder of een infusie. Klinische studies tonen aan dat na 21 dagen borstvoeding geen nadelige effecten worden waargenomen bij de baby als de mama fenegriek in deze vorm en dosis inneemt. Een andere plant die wordt gebruikt om de melkproductie te bevorderen, is de vrucht van venkel. Daarnaast bevordert venkel ook de spijsvertering. De vruchten van zoete venkel zijn al vanaf de geboorte geschikt voor zuigelingen.

Planten voor het welzijn van de borstvoedende mama

Voor een geslaagde borstvoeding is aandacht voor het welzijn van de mama essentieel. Zo kunnen onder meer de kwaliteit van de slaap en het stressniveau worden aangepakt. Passiebloem is de plant die daarvoor al van oudsher wordt ingezet. Eenmaal per dag wordt een infusie met telkens 2 gram passiebloem (bovengrondse delen) genomen. Die hoeveelheid passiebloem is ook in de vorm van een waterig extract terug te vinden in Calmosine Borstvoeding.

Séverine Derbré, apothekeres, onderzoekster en professor aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van Angers, Fragment van het symposium, CNSF (Collège National des SF), februari 2018

Wij streven ernaar dat de planten gebruikt in de samenstelling van onze producten, geteeld en geoogst worden door geëngageerde landbouwers die een aanpak hebben van kwaliteit en respect voor het milieu.