Décoration plante 1 Décoration plante 2
NACHTVOEDINGEN – BORSTVOEDING VAN 0 TOT 1 JAAR cover

NACHTVOEDINGEN – BORSTVOEDING VAN 0 TOT 1 JAAR

Morgane Berthelot

31.05.2023

Tijdens de borstvoedingsperiode roepen de nachtvoedingen veel vragen op. Sommige baby’s die goed slapen, lijken niets nodig te hebben: is hun voeding pas optimaal als ze toch gewekt worden? Tot welke leeftijd moeten ze ’s nachts echt nog gevoed worden? Hoe kunnen de nachtvoedingen geleidelijk afgebouwd worden? Allemaal vragen die allemaal een antwoord krijgen in dit artikel!

Moet een baby ’s nachts gewekt worden voor borstvoeding?

De kans is klein dat uw gewekte baby zal willen drinken! De eerste weken moet de borst echter wel worden aangeboden “bij het ontwaken”, dus telkens wanneer uw baby rustig wakker wordt en nog niet aan het huilen is. Met name om die reden raden deskundigen aan om een baby de eerste 6 maanden mee in de kamer van de ouders te laten slapen. U wordt dan gemakkelijker wakker door de geluidjes die de baby maakt wanneer hij na elke slaapcyclus even ontwaakt en kunt hem dan aanleggen zonder dat hij gehuild heeft.

Alles hangt natuurlijk af van de leeftijd van uw baby, maar het feit dat hij ’s nachts langer doorslaapt, hoeft niet verontrustend te zijn als hij bovendien tijdens de wakkere momenten energiek en vrolijk is en zijn gewichtstoename normaal verloopt. Alleen een combinatie van de volgende 3 factoren doet vermoeden dat de borstvoeding niet optimaal is. Dan wordt best overwogen om de baby ’s nachts minstens één keer wakker te maken en te stimuleren door de borst aan te bieden:

  • geen nachtvoedingen,
  • weinig slaap overdag,
  • onvoldoende gewichtstoename.

De eerste maand, waarin de melkproductie een evenwicht zoekt en zich stabiliseert, stemt het lichaam van de moeder de melkproductie af op de behoeften van het kindje. Hoe vaker de baby drinkt, hoe meer melk wordt geproduceerd door de borsten van zijn mama. En het is net ’s nachts, wanneer het prolactinegehalte (het hormoon dat verantwoordelijk is voor de melkproductie) hoger is, dat er voor de baby melk in overvloed is. Als de baby een goede slaper is en zijn gewichtscurve normaal evolueert, dan moet de mama misschien ’s nachts afkolven om de borsten leeg te maken en zo elk risico op stuwing te voorkomen en de melkproductie op peil te houden.

Tot welke leeftijd ’s nachts de borst geven?

Om hele nachten te kunnen doorslapen, moeten de hersenen voldoende ontwikkeld zijn en moet de baby een onderscheid kunnen maken tussen dag en nacht dankzij allerlei zogenaamde Zeitgeber, externe factoren die onze biologische klok regelen: daglicht, de stilte van de nacht, activiteit, verzorging, voedingen … Gemiddeld slapen baby’s door zodra ze zo’n vier maanden oud zijn, al zijn er ook baby’s die veel eerder of pas later hele nachten door kunnen slapen.

Toch heerst nog steeds de hardnekkige opvatting dat baby’s ’s avonds meer voeding moeten krijgen om “de hele nacht door te kunnen”. Vergeet echter niet dat de kwaliteit van de slaap in geen geval afhangt van de hoeveelheid gedronken melk en dat zelfs het omgekeerde effect kan worden bereikt door het ontstaan van ongemakken en spijsverteringsstoornissen.

Stoppen met nachtvoedingen is een keuze die afhankelijk is van veel factoren in de relatie tussen moeder en kind, maar in de praktijk zal dat vaak tussen 4 en 6 maanden gebeuren.

Kunnen sommige baby’s ’s nachts de borst vragen zonder honger te hebben?

Al te vaak wordt gedacht dat een baby honger heeft als hij huilt. Vergeet echter niet dat hij ook nog andere behoeften heeft: knuffelen, gedragen worden, slapen, een schone luier … De kans is dus groter dat het kind wakker is geworden doordat zijn slaapcyclus voorbij is en de eerste maanden benutten we die momenten voor een voeding. Lichamelijk heeft een baby vanaf 6 maanden ’s nachts niet langer de behoefte om gevoed te worden. Maar borstvoeding kan voor een baby zo leuk zijn omdat die gewoonte al sinds de geboorte bestaat, dat het soms nodig is om de baby een beetje te helpen als hij ernaar blijft vragen.

Hoe verloopt het stoppen met nachtvoedingen?

Hoe verloopt het stoppen met nachtvoedingen?

De mama moet er klaar voor zijn, ze moet rustig zijn en ze moet zeker zijn van haar beslissing zodat ze eenvoudig en onbezorgd aan het kind kan uitleggen dat er voortaan ’s nachts niet meer gedronken wordt.

Herinner het kind na de laatste voeding voor het slapengaan aan deze nieuwe situatie en vermijd indien mogelijk dat het aan de borst in slaap valt als dat tevoren de gewoonte was. Hij zal dan waarschijnlijk wel nood hebben aan een knuffel en uw aanwezigheid moeten voelen om in slaap te kunnen vallen.

Als uw baby ’s nachts wakker wordt, ga er dan naartoe zonder het licht aan te doen. Praat zo weinig mogelijk, maar herinner hem er op zachte toon aan dat het nacht is en dat hij pas de volgende ochtend weer kan drinken. Help hem opnieuw in slaap te geraken door te knuffelen, te wiegen …

Het is volstrekt normaal dat uw baby huilt om zich uit te drukken, hij heeft begeleiding nodig bij het aanleren van nieuwe gewoontes! Het kan helpen als de papa naar hem toe gaat omdat hij dan de melk van zijn mama niet ruikt. Blijf kalm en leg vriendelijk uit dat u begrijpt dat het moeilijk is voor hem en dat u komt helpen om opnieuw in slaap te vallen.

Wij streven ernaar dat de planten gebruikt in de samenstelling van onze producten, geteeld en geoogst worden door geëngageerde landbouwers die een aanpak hebben van kwaliteit en respect voor het milieu.