Décoration plante 1 Décoration plante 2
SPIJSVERTERINGSONGEMAKKEN EN HUILBUIEN BIJ KINDJES: WAT IS ER AAN DE HAND? cover

SPIJSVERTERINGSONGEMAKKEN EN HUILBUIEN BIJ KINDJES: WAT IS ER AAN DE HAND?

Morgane Berthelot

31.05.2023

Uw kleintje huilt vaak en u vraagt zich af waarom.

Hij lijkt veel pijn te hebben, is ontroostbaar, spartelt … U bent helemaal van streek.

Kinderarts Alain Bocquet raadt aan om goed te letten op het moment waarop hij precies huilt*.
Er bestaan immers “drie verschillende situaties, naargelang de uren waarop wordt gehuild”, legt hij uit.

Uw kleintje weent vaak aan het einde van de dag

Het huilen begint tussen 18.00 uur en middernacht. Het kan lang duren, soms tot wel 3 uur. Uw baby was erg rustig, maar vaak beginnen de huilbuien zich voor te doen als hij ongeveer 6 weken oud is. Niets ernstigs, hij stelt het goed en rond de 3de maand stopt het huilen weer.

Décoration plante 1
Décoration plante 2

Het patroon is typisch: uw kind lijkt pijn te hebben, zijn gezichtje is helemaal rood, zijn vuisten gebald, zijn voorhoofd gefronst, zijn dijbenen tegen zijn buik gedrukt, een opgeblazen buik en vrij veel windjes.

U denkt al snel dat hij honger heeft en wil hem weer de borst of een flesje geven, maar niets helpt. Dan is er sprake van “kolieken”. Niemand kan echt verklaren waar die vandaan komen: stress van de geboorte, het spijsverteringskanaal dat nog onvoldoende ontwikkeld is … Het beste recept: knuffels, liefde en geduld. Wapen uzelf ook met veel moed! En vraag gerust hulp zodat u kunt rusten en zorg dragen voor uzelf.

Uw baby weent vooral rond etenstijd

Hij huilt aan het eind van de voeding of fles. Het kan een reflex zijn ter hoogte van het spijsverteringsstelsel, wat zeer vaak voorkomt bij gulzige kinderen die zeer snel drinken zonder te pauzeren of te boeren. Las gerust zelf pauzes in zodat hij alle moedermelk of zijn hele flesje niet in één teug opdrinkt!

Een baby die aan het einde van de voeding niet verzadigd is doordat er niet genoeg moedermelk is, zal ook veel huilen.

Vraag advies aan uw arts als uw kind 20 tot 30 minuten na het flesje huilt met geborrel in de buik, windjes, lopende en zurige stoelgang die rode billetjes veroorzaakt. Waarschijnlijk kan uw baby moeilijk lactose verteren. Een allergie voor koemelkeiwitten zal ook op verschillende manieren tot uiting komen, al dan niet snel na de voeding.

Uw baby weent op elk uur van de dag

Praat met uw arts als het gehuil zich voordoet op elk moment van de dag en nacht. Misschien is er sprake van verborgen gastro-oesofageale reflux. Ook stress bij u kan een mogelijke oorzaak zijn, want uw baby voelt dat aan … Neem tijd voor uzelf.

*Gebaseerd op het artikel verschenen in het tijdschrift Pédiatrie Pratique, nr. 234 – januari 2012. “Pleurs incessants du nourrisson en cas d’inconfort digestif. Le point de vue d’un pédiatre libéral…” A. BOCQUET, groep Voeding van de vereniging AFPA; Besançon D.R.

Wij streven ernaar dat de planten gebruikt in de samenstelling van onze producten, geteeld en geoogst worden door geëngageerde landbouwers die een aanpak hebben van kwaliteit en respect voor het milieu.